Den Země 2024

Výlet do Koněprus – 1. A

V rámci Dne Země jsme se vydali do Koněprus. Na zastávce na nás již čekala naše průvodkyně Jaruška Čampulová. Přestože bylo chladné ráno, sluníčko pěkně svítilo. Nejprve jsme navštívili návštěvnické středisko Českého krasu u Koněpruských jeskyní. Dům přírody je nový, byl otevřen teprve koncem března 2024. Žáci si zde vyzkoušeli různé pokusy a zkusili si, jaké je to být jeskyňářem, když prolézali umělou jeskyní. Dále jsme zhlédli stálou expozici o přírodě Českého krasu, která nás pobavila i poučila. Vtáhla nás pomocí vystavených exponátů a interaktivních panelů například do příběhu o zrození trilobita, o vzniku krasové krajiny. Ukázala nám, že dnešní krajina a příroda Českého krasu vznikla a je dotvářená dlouhodobou činností člověka. Seznámili jsme se zde s místními chráněnými druhy fauny a flóry a nutností jejich ochrany. Říkali jsme si, že provoz Velkolomu Čertovy schody je zdrojem emisí, poletavého prachu a hluku, a to zdejším rostlinám a živočichům nesvědčí. Rostliny jsme měli možnost pozorovat také přímo v přírodě cestou na autobusovou zastávku v obci Koněprusy. Viděli jsme prvosenky jarní, podléšky, hrachory, dymnivky, pampelišky, kvetoucí jahodníky, plicníky… Pokud jsme nějakou rostlinu neznali, naučili jsme se ji vyhledat v „klíči“. Pozorovali jsme život mravenců v mraveništi a poslouchali zpěv ptáčků. I okolí Domu přírody je velice pěkně přizpůsobeno návštěvníkům. Jsou zde stoly a lavice, určené k odpočinku a občerstvení, obchůdek se suvenýry, stezka s ukázkou kamenů dovezených z oblasti Českého krasu a pro děti místo, kde mohou hledat zkameněliny.

Cestou zpět byla cílem našeho putování ještě technická a historická památka – vápenice z 19. století. Vápenici se podařilo zachránit spolku Komunitní centrum Koněprusy a Bítov. Předsedkyní spolku je právě paní Čampulová. Vápenná pec je názornou ukázkou historie těžby a zpracování vápence v tomto kraji. Spolek spolu s dalšími aktivními občany ji zpřístupnili veřejnosti a v jejím blízkosti vytvořili odpočinkové místo s vyhlídkou na obec i široké okolí. Revitalizace probíhá od roku 2019. Nejprve došlo k vyčištění místa, které bylo od 2. světové války zaneseno skládkou a bujnou vegetací takovým způsobem, že místní vůbec o památce nevěděli. Paradoxně však nahromaděné vrstvy odpadků vápenici zachránily od zborcení. Uvnitř památky se díky nim zachovala i topeniště původních dvou šachet.

A jaký byl závěr našeho putování? Že když člověk přetváří krajinu ke svému prospěchu (např. těžba vápence), musí ji poté dát do pořádku. Umožnit opět rostlinám, aby zde mohly růst a živočichům, aby zde mohli žít. My, děti, se můžeme o ochranu přírody snažit také a to tak, že jako turisté se v přírodě budeme chovat tiše, nebudeme zde odhazovat odpadky, budeme chodit pouze po vyznačených cestách. Výlet se nám moc líbil. Fotogalerie

Ekohrátky v 1. – 3. ročíku

Interaktivní program „Ekohrátky“ byl zaměřen na recyklaci papíru. V teoretické části žáci zkoušeli definovat pojem ekologie, zamýšleli se nad hlavními činiteli, kteří znečišťují ovzduší, vodu, půdu. Řeč byla i o červené knize ohrožených druhů zvířat. Velmi zajímavý moment byl ten, kdy děti hádaly dobu rozkladu biologického odpadu, plastu či papíru. V samotném závěru teoretické části si děti vyzkoušely třídit výrobky do jednotlivých kontejnerů příslušné barvy. V praktické části si každý žák vyrobil list recyklovaného papíru.
Všemi aktivitami tohoto týdne podporujeme ekologické cítění a probouzíme v dětech zájem o ochranu přírody a krajiny. Fotogalerie

3. B – sázení jahod

V pondělí 22.4. při příležitosti svátku naší planety jsme se ráno sešli s panem zahradníkem Vojtou před starou budovou a vydali se společně na školní zahradu. Rozdělili jsme se na několik menších skupinek. Na travnaté ploše jsme vytyčily pomocí provázku území našeho budoucího jahodového záhonu a pustili se do kultivace….Chlapci se chopili rýčů, děvčata motyček a hrábí. Několik dětí poctivě odváželo trávu kolečkem na kompost. Zbylá skupinka sbírala odpadky v okolí školní zahrady do připraveného pytle. Když byl záhon „nahrubo“ připraven, přišel na řadu Vojta, který pomocí zahradnického rekultivátoru půdu krásně nakypřil…doladil…Do takto založeného nového záhonku si každý zasadil jednu sazeničku jahod. Vojta nám odborně vysvětlil, jak správně na to…
Při sběru odpadků jsme objevili část rozbité dřevěné lavičky, kterou kdosi pohodil do křoví. Lavičku jsme rozšroubovali na jednotlivé laťky a použili na ohraničení jahodového záhonu. Přinesli jsme na záhon ještě pár kamenů a vytvořili tak malý chodníček…Nakonec jsme malé sazeničky zalili, poděkovali Vojtovi za pomoc  a rozloučili se s ním…..
Tento den se nám všem velice líbil. Vyzkoušeli jsme si práci s různým nářadím (rýč,motyčka,hrábě, šroubovák….), dozvěděli jsme se, jak malé rostlinky nejlépe sázet, jak správně připravit půdu a ještě mnoho zajímavých informací o rostlinách přímo od zahradníka Vojty, který nás celým dnem provázel…. Všichni jsme měli velkou radost z celého průběhu a nakonec i výsledku naší práce….
Už těšíme na úrodu!

4. A na Křivoklátě

V úterý 23. dubna si 4. A udělala výlet na Křivoklát. Hlavním cílem byla návštěva budovy Informačního a vzdělávacího střediska Lesů České republiky Křivoklát, kde nás čekala nevšední výstava „Les kolem nás“ s krátkým programem o zvířatech a se zajímavými ukázkami exponátů savců, ptáků i bezobratlých živočichů, shozů a dalších zajímavostí z lesů ČR. Poznali jsme zblízka např. chráněného kormorána, dnes již ohroženého sýčka nebo nejčastější druh sovy puštíka. Prohlédli jsme si interaktivní prezentaci živé i neživé přírody. Poslechli jsme si zvukové ukázky. Vyzkoušeli si vědomostní kvízy a zahráli si pexeso s fotografiemi vzácných živočichů Křivoklátska. Naši čtvrťáci byli lektorkou Táňou pochváleni za své vědomosti.
Dalším cílem byla návštěva Rekreačně naučného areálu Křivoklát, nazývaného též „Lesní hřiště“, kde pro nás ve Sportovním centru připravili špekáčky. Rozdělali jsme oheň, proběhli se po hřišti, prozkoumali lesní hrad, projeli se na lanovce, zahráli si hry a opekli špekáčky. Více jsme toho bohužel nestihli, areál je veliký.
Nakonec jsme se cestou zpátky zastavili u hradu Křivoklát, na který jsme po celou dobu výletu měli krásný výhled a už jsme museli běžet, aby nám neujel vlak.
Výlet se nám líbil a co jsme se zajímavého dozvěděli? Například to, že v lesích ČR můžeme potkat medvídka mývala.
Děkujeme naší paní učitelce Anně Vávrové a návštěvu Informačního střediska doporučujeme i ostatním třídám. Fotogalerie

Den Země v 5. ročníku, aneb jak jsme nedorazili na Korno

Žáci pátého ročníku si pro letošní školní rok vybrali na Den Země téma: Voda, vodní ekosystémy, jejich funkce, rostlinné i živočišné složení a jejich ochrana.
Důležitým doplněním byl i úklid trasy celého našeho putování, tj. od školy na Naučnou stezku Liteň u obory až k rybníkům ve vesničce Korno.
Všichni žáci přišli na výpravu náležitě připraveni z batohů „čouhali“ pytle, rukavice, podběráky, skleničky s lupami na sběr a určování vodních živočichů a dobrá nálada k tomu. Ráno jsme se rozdělili do skupin, které jsme si i pojmenovali. Děti si určily, kdo z nich bude zapisovatel, designér, manager, vyhledávač informací a mluvčí skupiny a vyrazilo se na trasu.
Co se ale nestalo?
Pytle s odpadky se nám zaplnily už u potoka, který protéká oborou a našli jsme zde takových živočichů i rostlin, že jsme nakonec do vesničky Korno nedorazili.
Krásné louky jsme využili k našim připraveným Ekohrátkám, u kterých nás ostražitě pozoroval pár dravců, zřejmě luňáka červeného.
Určili jsme všechny rostliny na louce i na trase, nachytané larvy chrostíků i pošvatek. Obdivovali jsme pulce i chyceného skokana hnědého a s hrůzou zjistili, že už se, ač se nám nechce, musíme jít zpátky do školy.
Po zhodnocení dne, roztřídění odpadků jsme se rozešli do svých domovů.
Musím poděkovat dětem za překrásný Den Země a kolegyni Lucii Mandové za skvělou spolupráci. Dorazila s dobrou náladou, vybavena rovněž mnoha rukavicemi, pytli a síťkami na odběr materiálu. Fotogalerie

Den Země v 6. třídě

Na Den Země jsme s 6. třídou podnikli pěší túru do Zadní Třebáně. Vyrazili jsme v 8:00 hodin ráno po zápisu akce do třídní knihy a po zápisu absence.
Akce se zúčastnilo z 26 dětí 19 dětí 7 chybělo. Dva z žáků chyběli pro zranění.
Po cestě měli žáci za úkol vyfotit zajímavé stromy, rostliny i krajinné útvary, které je zaujaly. Zvláště ve Vatinách. Také se měli zaměřit na fotografování negativních vlivů člověka na přírodu se zaměřením na odpadky volně pohozené v přírodě.
V příštích dnech provedeme společné vyhodnocení fotografií a nejlepší vytiskneme a uděláme si výstavku na nástěnce ve třídě.

Třída 7. A a 7. B – vycházka na vrch Bacín

Letošní Den Země jsme oslavili společně s třídou 7. A a 7. B vycházkou do okolí.
Naším cílem byl vrch Bacín, který je známým archeologickým místem i oblíbeným místem turistů. V průběhu naší trasy jsme udělali několik zastávek, abychom si připomněli něco z regionální historie.
Počasí nám přálo a celou cestu nás obklopovala krásná příroda. Fotogalerie

Tělocvik děvčata 7. a a 7. B třídy

V rámci tělesné výchovy jsme se na Den Země vypravily s děvčaty ze 7. A a 7. B do okolí školy, vybaveny odpadkovými pytli. Za dvě vyučovací hodiny TV jsme stihly naplnit 5 pytlů odpadků. Vyčistily jsme okolí obou budov škol a okolí školky. Holky ze sedmých tříd se nebojí a pro plechovku málem i přes plot skočí  😊. Fotogalerie

Den Země v 8. A

Za tajemstvím hornin a jejich vzniku se vydala 8. A do Muzea Českého krasu v pátek 26. 4. do Berouna. Komentovanou prohlídku plnou soutěží, her a diskuse pro nás připravil pan Mgr. Pavel Bokr. Pod jeho vedením jsme poznávali, zda-li jsou kameny sopečného, usazeného či přeměněného původu.
Následovala návštěva Geoparku Barrandien, kde jsme se seznámili s geologickou stavbou Barrandienu. V geoparku je instalováno 23 hornin, které jsou rozděleny podle stáří do pěti základních skupin – svrchní proterozoikum, kambrium, ordovik, silur a devon. U každé skupiny jsme si na panelu mohli přečíst základní informace – název, stáří, lokalita, podrobný popis složení a vzniku i fotografie místa odběru. Výhodou expozice je, že zde chybí cedulka „nedotýkejte se“. Naopak, kameny jsme si mohli osahat dle libosti.
Pro zpestření je v geoparku vystaven dopravní vozík kolejové přepravy a lanovková korba s autentickým horninovým materiálem. Na „kameništi“, kde jsou malé úlomky hornin z různých lokalit (opuštěných i činných lomů) jsme si mohli kameny důkladně prohlédnout a pokud se nám některý vzorek zalíbil, mohli jsme si ho domů odnést na památku.
Bylo to nesmírně zajímavé a v závěru jsme si naše znalosti mohli otestovat v disciplíně „poznáváme typické horniny Barrandienu“.
V červnu 2024 máme v plánu navštívit nově otevřený Dům přírody Českého krasu a dozvědět se ještě více o historii vzniku této oblasti, seznámit se s jedinečnou krasovou krajinou, vápencovými skalami a typickými obyvateli říše živočichů a rostlin.
Své nabyté znalosti jistě zúročíme v příštím roce v hodinách přírodopisu. Fotogalerie

Křížem krážem Českým krasem – 8.B

Dne 26. dubna jsme se sešli ve škole, kde jsme začali náš projektový Den Země řešením ekokvízu. Zábavnou formou jsme si mnoho informací zopakovali a i něco nového se dozvěděli. Pak jsme autobusem vyrazili do Koněprus. Čekal nás výšlap na vyhlídku na Zlatém koni, odkud jsme mohli sledovat přírodní zajímavosti i to, co s přírodou dělá dlouhodobá těžba. Ve východním lomu se stále těží a my jsme chvíli sledovali nakládku vápence, v lomu západním se již netěží, zde začíná vítězit příroda. Naše putování pokračovalo kolem venkovní instalace hornin, u nichž jsou i popisky, a my se mohli něco málo přiučit z látky, která nás čeká v devátém ročníku. Tak si snad příští rok někdo na něco vzpomene.:)

Cesta pokračovala směrem na Kobylu, zde jsme se posilnili svačinami a prohlédli si opuštěný lom, v němž se již mnoho let netěží. Dnes slouží jako rekreační prostor, jsou zde tréninkové stěny pro horolezce. Také jsme nahlédli do místních jeskyní, jejich útroby jsme ovšem neprozkoumávali. Prohlédli jsme si i pamětní desku Jaroslava Petrboka, významného paleontologa, archeologa a speleologa, který se zabýval zkoumáním Českého krasu. Cesta nás vedla kolem lomů Plešivce a Homoláku do Vinařic. Přes Mramor jsme došli do Litně. Vycházka se vydařila, výborné počasí nám přálo. Uvědomili jsme s , v jakém krásném koutě naší země máme to štěstí bydlet. Fotogalerie

Den Země v 9. třídě

Letošní „Den Země“ byl v 9. třídě věnován vodě. Při vycházce okolím Berouna jsme překračovali Berounku a Litavku a prozkoumali malý rybníček sloužící jako zásobárna vody pro chatovou osadu. Nemohla chybět prohlídka rybího přechodu, malé vodní elektrárny a protipovodňových hrází. Na dopravním hřišti jsme zavzpomínali, že právě zde jsme získali první řidičák. Jarní vycházku jsme zakončili ve venkovní posilovně. Fotogalerie