Den matek

Každá druhá květnová neděle patří všem maminkám. Letos tento sváteční den připadá na 12. května. Prapůvod svátku matek můžeme hledat už ve starověkém Řecku, kde slavili svátek plodnosti a matek. V roce 1900 vznikl v Americe svátek na počest Anny Reeversové-Jarvisové z Filadelfie, která byla velkou bojovnicí za práva matek. O dva roky později americký prezident W. Wilson oficiálně vyhlásil Den matek svátkem. A od té doby se slaví po celém světě, i když v mnoha zemích v jiný den.

U nás chtěla poprvé zařadit mezi významné dny tento svátek v roce 1914 emancipovaná předsedkyně Československého červeného kříže Alice Masaryková, dcera našeho prvního prezidenta. Oficiálně se to podařilo, ale až v roce 1923. Po roce 1948, kdy se moci chopili komunisté, byl svátek matek zatlačen do kouta. Na výsluní se hřál Mezinárodní den žen. Přesto svátek maminek nikdy do zapomnění neupadl. V mnoha rodinách se držel dál a po listopadu 1989 se opět začal objevovat v kalendáři.

Mateřská láska je bezpodmínečná, maminka miluje své dítě takové, jaké je, a to za všech okolností. Od narození o něj pečuje, snaží se vyhovět jeho potřebám, a to často na úkor sebe samé. A proto si zaslouží poděkování – za všechny úžasné věci, které pro své dítě či děti dělá. A že těch věcí není zrovna málo, přestože to vždy není na první pohled patrné a mnoho z nás je bere za samozřejmost.

Žáci v 1. A se na Svátek matek připravovali již s předstihem a maminkám radost dávkovali po částech. Začali již na třídních schůzkách. Děti nakreslily portréty svých maminek. Každá maminka, která přišla na třídní schůzky, se pak musela poznat. Pokud přišel tatínek, musel poznat svou manželku. Byla to legrace. Ale děti nezapomněly na některé výrazné detaily, které rodičům mohly napovědět – řetízky, náušnice, oblečení… Dále maminkám vyrobily tulipány a umístily je do rukou dítěte na obrázku. Práce to byla složitá, ale vyplatila se. Posledním překvapením je přáníčko. Na jeho výrobu žáci použili ruční papír a vylisované květiny. Přáníčko je veršované. Věříme, že maminky budou příjemně překvapené.