Pane školníku vyprávějte!!!

Dne 6.června 2024 si svět připomene 80. výročí od vylodění spojeneckých vojsk v Normandii, kdy se v letošním roce těchto ceremonií zúčastní i náš pan prezident Petr Pavel, který se má setkat i se zástupci českých klubů vojenské historie, kteří se rovněž zúčastní těchto oslav.
My jsme poprosili našeho pana školníka, aby si přišel s žáky 5. ročníku povídat o této operaci druhé světové války, neboť se třikrát slavností v Normandii sám zúčastnil.
Považuje to kus historie, který je třeba znát a co hlavně šířit mezi další generaci, aby se z těchto událostí poučila a vedla své životy jiným směrem, než je válka a válečné konflikty světa.
Přinesl nám spoustu poučné literatury s dobovými fotografiemi, své fotografie z míst, kde se událost odehrála včetně informací, které danou událost ovlivnily.
Žáci se dozvěděli o mnohých strategických „vychytávkách“ spojeneckých vojsk při této akci, jako byly nafukovací tanky, či z letadel výsadkem shazovaní panáci s municí tzv. „Ruperti“, kteří měli zmást německé vojáky apod.
Pan školník nám připravil velice poučnou přednášku s prezentací a zajímavou fotodokumentací a za to mu patří veliký dík.
Elen Nikol Březnovská přinesla na tuto přednášku ukázat i tzv.“žábu“, což je kovová pomůcka k dorozumívání parašutistů ve tmě, která vydává žabí zvuky.  Nikolce ji přivezl její dědeček z Normandie, kterou navštívil.